5G Nedir ?

Hakkında bolca komplo teorisi üretilen, her yeni teknoloji gibi toplulukların korku ile yaklaştığı, kablosuz iletişimi yeni bir seviyeye taşıyacak, 5. Jenerasyon kablosuz ağ nedir ? Kısaca değinelim.

5G nedir ?

Basitce adından da anlabileyeceğimiz şekilde (“5. generation” ‘tr: 5. Jenerasyon-nesil’) şu anda kullanmakta olduğumuz 4G kablosuz ağ teknolojisinin yeni neslidir. Önceki nesilden farkı daha yüksek frekans bandı kullanarak daha hızlı, daha az gecikmeli ve daha çok cihaza destek vermeyi amaçlamaktadır.

Doğal olarak, 5G’nin reklamı yapılan, övülen en büyük faydası hızıdır.Zira 5G ile birlikte teorik olarak maksimum ulaşılabilecek hız 20 Gbps çıkmaktadır.Günümüzde kullanılan 4G’nin teorik hızının 2 Gbps olması ile karşılaştırdığınızda teorik olarak yaklaşık 10 kat daha yüksek hız vaad ettiği için kesinlikle övülmeye değer olduğunu söyleyebiliriz.Tabi ki gerçek dünya testlerinde 10 Gbps’e kadar ulaşılmış olsa da hala daha etkileyiciliğini koruyor.

Tabi ki 5G teknolojisi sadece hızdan ibaret değil. Düşük gecikmeli iletişim ki çevrimiçi oyunlar dışında; özellikle IoT, Bulut oyunculuk gibi hizmetlerde oldukca etkili olan gecikmeyi, 1 ms kadar düşürmeyi hedefleyen standartlara sahip.Bu sadece mobil hizmetlerle sınırlı kalmayıp gerçek zamanlı yapay zeka ve akıllı arabalar içinde oldukca etkili bir sıçrayışa sebep olabilecek bir gelişme.

5G’nin dezavantajları nelerdir?

Her ne kadar kulağa hoş gelse de , tabi ki herşeyde olduğu gibi 5G’nin de bazı dezavantajları var. İlk önce kapsama alanı ile ilgili olarak, 5G için gerekli olan 3, 30 veya 300 GHz arasında değişen yüksek frekans bantları, yalnızca kısa mesafelerde seyahat edebilir ve hava şartları, duvarlar, nesnelerden kaynaklanan parazitlere karşı daha hassasdır. Bu nedenle, 5G’yi tam anlamıyla uygulamak için, aralarında şimdikine göre daha kısa mesafeler bulunan daha fazla baz istasyonu kurmak gerekecek. Bu başlı başına kanıtlanmamış olsa da sağlık yönünden etkiler doğurabilir. Bunun yanında 5G teknoloji gerçekten çağ atlayıncaya kadar(yaklaşık 10 sene) kullanılan teknoloji olacak. Çünkü daha yüksek frekanslar için günümüzde işe yarar bir şekilde kapsama alanı sunabilecek bir teknoloji yok.

5G, geniş bant Wi-Fi’nin yerini alacak mı?

5G’nin yüksek hızı, düşük gecikmesi doğal olarak aklımıza evimizde kullandığımız wifinin yerini alıp almayacağı sorusunu getirir.Cevabı ise aslında evet ama şimdilik hayır :).Şu an için Wi-Fi, farklı kullanım durumları için en verimli şekilde çalışan bir teknoloji. Şu anda, en hızlı Wi-Fi olan 802.11ax(5G wifi bandı) en az hücresel 5G kadar hızlı yani yaklaşık 10 Gbps. Menzil ve kararlılık durumunu hesaba kattığımızda, 5G şu an için Wi-Fi’nin yerini almaktan çok uzak. Sırf hava değişti diye internetsiz kalmak, evin iç kısmında bulunan, duvarlarla çevrili tuvaletinizde internete girememeyi istemezsiniz.

Zamanla 5G, daha verimli olacak ve Wi-Fi’nin yerini alabilecek standartlara ulaşacak. Sürekli internete bağlı olması gerekmeyen IoT cihazları, akıllı şehirler ve akıllı arabalar ağın sağladığı düşük gecikme süresinden yararlanabilir duruma gelecek.Ancak belirtmek isterim ; hepsi zamanla.

Toparlayalım

Her zaman olduğu gibi teknoloji, yine aklımızı alacak vaadlerde bulunuyor.Dürüst olmak gerekirse, değişim zaten kaçınılmaz. 5G yüksek hız vaad eden, ancak hala çok yeni bir teknoloji. Operatörler yatırım yapma konusunda aceleci değil, ancak bir şekilde de olsa bu yatırımı faturalarımıza ve paketlerimize yansıyacağını tahmin etmek zor değil. Bunun yanında telefonunuzu yüksek ihtimalle yenilemeniz gerekecek, günümüz Türkiye’sinde de pek kolay olmayacak :). Ayrıca konu ile alakalı olarak yeni komplo teorileri ve sağlık şüpheleri de gündeme geldi. Şu an için güvenli gözükse de gerçek ve kitlesel araştırma ve deneyler bize tam olarak olabilecekler hakkında ancak yaygınlaşma sonrası veri sunabilecek. Merakla bekliyoruz :))