Kadınlar Neden Orgazm Olurlar ?

Bilimsel olarak bildiğiniz üzere genelde neden ve sonuç ilişki üzerinden gideriz. Fizyolojik olarak incelediğimizde kadınların aslında orgazm olmasının erkeklerdeki kadar gerekli olmadığını görürüz.Peki; Kadınlar neden orgazm olurlar ?

Erkekte orgazm; sperm kanallarının açılarak spermin dışarı çıkışını sağlar, böylelikle erkeklerdeki orgazmın (boşalma) doğrudan üreme fonksiyonuna yönelik olduğunu, belirgin bir işlevi olduğunu söyleyebiliriz. Oysa ki kadınlarda gerçekleşen orgazmda gerçekleşen ritmik kasılmalar bazı durumlarda spermlerin fallop tüplerine ulaştırmasını kolaylaştırır ancak gebelik için erkekdekinin aksine şart değildir, doğrudan üreme fonksiyonuna etkisi bulunmaz.Bu farklılıklar, bilim insanlarının dikkatini çekmiş ve orgazmın sadece üremenin bir fonksiyonundan fazlası olduğu yönünde teoriler ortaya atılmış, araştırmalar yapılmıştır.

Fizyolojik araştırmalardan birinde belli başlı yaş gruplarından kadınlar MR ve elektrosonograf gibi cihazlara bağlanıp orgazm sırasındaki beyin aktiviteleri izlenmiş.Bulgular beynin birçok bölgesinde uyarılmalar görüldüğü, beynin aslında birçok eylemi gerçekleştiriyor gibi davranığı görülmüş. Beyin kimyasallarında ise bağlanma ile alakalı olan oksitosin gibi nörohormonların arttığı gözlemlenmiş.Ek olarak sistemsel bulgularda da (kalp hızı, solunum, kan basıncı) artışlar görülmüş. Buradan yola çıkan araştırmacılar, orgazmın aslında aynı annenin çocuğuna bağlanması gibi, kadının da ilişki yaşadığı kişiye bağlanmasına sebebiyet verebileceği öne sürülmüş. Hatta benzer konularla alakalı araştırmalarda, cinsel ilişki sırasında orgazm yaşayan kadın bireylerin, partnerlerine orgazm olamamış bireylere göre daha fazla bağlandığı görülmüş.

Erkeklere baktığımızda ise orgazm periyodundan sonra refrakter peryod (yeni bir cinsel uyarana kayıtsız kalınan dönem nam-ı diğer ‘orgazm sonrası sendromu’ veya ‘döndü kıçını yattı :)‘) gerçekleşirken, kadınlarda bu ya görülmüyor ya da çok kısa süreli oluyor. Bu durumda da kadınların beyinleri hâlâ uyaranlara karşı açık olup, çoklu orgazmın gerçekleşmesine zemin hazırlayabilmekte. Yani bir kadın, saniyeler önce yaşadığı orgazm sonrasında yeniden cinsel birliktelik yaşayabilir, ve hepimizin aklına gelen o soru, evet birden fazla partnerine bağlanabilir. Hatta bunu çok eşlilik ile bağdaştıran bazı hipotezler olsa da gerek güvenilirliklerinden gerekse sorgulanabilirlikleri üzerinde oldukça soru işareti olduğundan çok fazla değinmeyeceğim.

Erkeklere gelirsek, bazen orgazmdan dakikalar sonra, kimi için saatler kimi için de günler sonra yeni bir ilişki için vücut hazır hale gelir. Bununla alakalı olarak araştırmacılar, hem daha fazla dişi ile çiftleşip çeşitliliği arttırmak amacıyla hem de bir eril bireyin tek bir dişi ile defalarca çiftleşip enerjisini boşa harcamasını engellemek için geliştiği gibi hipotezler sunmaktalar.

Sonuç olarak, kadınların orgazmı ve erkeklerin orgazmı bir birlerinden farklı. Olayın psikolojik etmenlerini ve sebeplerini inceleyeceğim bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Kendinize iyi bakın.