5G Ve Covid İlişkisi

Bütün dünyayı esir alan covid-19 pandemisi, toplumsal etkisi büyük olan diğer olaylarda da olduğu gibi beraberinde bir sürü komplo teorisini getirdi. Bunlardan biri uzun zamandır gündem olan, 5G’nin Covid-19’a sebep olduğu veya Covid-19’un 5G yüzünden ortaya çıktığını söyleyen bir komplo teorisi. Şimdi her zaman olduğu gibi bu komplo teorisini beraber inceleyelim ve bilimsel olarak böyle bir durum mümkün mü ? Yoksa yine bir grup ‘düz dünyacı’ saçmalıyor mu? (ipucu: saçmalıyor :) )

İlk grup komplo teorisyenleri COVID-19’un hızla yayılmasından 5G’nin sorumlu olduğunu söylüyorlar.Yüksek frekansın bağışıklık sistemini bozduğuna ve tehlikelerin küresel telekomünikasyon endüstrisindeki gizli güçler ve ‘big Pharma’( çok güçlü ilaç şirketleri) tarafından gizlendiğine inanıyorlar. Kısa bir zaman öncesine kadar bu aşırı ve asılsız, mantıksız görüşlere inanan küçük bir azınlık vardı. Ancak bu COVID-19 bütün dünyaya yayılıp, küresel pandemi olduğunda değişti.

Milyonlarca takipçili ünlüler, sosyal medya fenomenleri; komplo teorisini ana akımla taşıyarak kuyuya taşı atmış oldular. Tabi ki o taşı çıkarmaya çalışan aklı başında iletişim mühendisleri, araştırmacılar ve doktorlar linç edildi, tehditler savruldu ve sokaklarda kovalandılar. Türkiye’de bu kadar olmasa da Avrupa genelinde bu manyaklar telefon direkleri ateşe verdiler, yürüyüş yaptılar ve küresel pandemi gibi acil bir durumda hayati iletişimleri kesme noktasına getirdiler.

Peki tam olarak iddiaları ne Ve neden bu iddialar tehlikeli arz ediyor ?

İlk olarak, 5G’nin virüsün bulaşma riskini arttırdığı iddiasını ele alalım.

Bilim insanları, doktorlar, alanında uzman bütün araştırmacılar; COVID-19’un solunum yolundan yayılan damlacıklar yoluyla bulaştığını kanıtladılar.5G dalgaları ile damlacıkların iletemeyeceğini, bunun mantıklı bir açıklaması olmadığını; hatta insanları ikna etmek için bunula ilgili ciddi ciddi makaleler yazdıklarını belirteyim. Covid-19’un yayılması üzerinde 5G’nin herhangi bir etkisi olması mümkün değil. Fiziksel bir yapıda olan virüs taneciklerini, elektromanyetik dalgalar aracılığıyla aktarabiliyor olsaydı, günümüzde ışınlanma mümkün olurdu. Bunu bu şekilde egale edelim.

Gelelim bağışıklık sistemi üzerinde etkisi olduğunu iddia eden güruha.Şimdi ilk olarak istatislik biliminden yararlanarak bu konuya bi göz atalım. Pandemiden en çok etkilenen, en çok vaka olan ülkelerin çoğunda şu anda 5G altyapısı yok. Mesela İran’da 154.000 gibi onaylanmış vakası var ve 5G baz istasyonu barındıran bir direği yok. Ayrıca 5G’nin bağışıklık sistemi için tehlikeli olduğu teorisi, öyle ortaya yeni çıkmış bir teori değil. Her yeni nesil teknoloji duyrulduğunda, 2G, 3G, 4G ,WiFi piyasaya sürüldüğünde aynı teoriler yine ortaya atılmıştı. Tabi o zamanlar pandemi olmadığı için şu an olduğu kadar duyulmamıştı, toplumsal etki bırakmamıştı. Bu teori ile beraber ortaya atılan virüse mutasyon geçirtiyor iddiasını şu şekilde çürütelim ;

5G dalgaları elektromanyetik spektrumun bir parçasıdır.Ve Elektromanyetik spektrumun sonuna doğru gittiğimizde daha yüksek frekanslı radyasyon ortaya çıkar ve bu radyasyon gerçekten tehlike arz eder. Çünkü frekans arttıkça barındırdığı enerji miktarı artar ve bundan dolayı bu tarz radyasyorlara “İyonize Edici Radyasyon” denir.İyonize edici radyasyona maruz kaldığınızda -maruziyet miktarına bağlı olarak- hücrelerde bulunan DNA ve RNA gibi genetik materyalin yapısında bozulmalar meydana getirir, bazlar arasındaki bağları kırar. Bu da mutasyon ve ani hücre ölümlerine, mutasyonların birikmesi de kansere sebebiyet verebilir. Örnek olarak x-ışınları, gama ışınları, UV-C örnek verilebilir. Buraya kadar herşey tamam. Sıkıntı şurada; 5G, WiFi vs. gibi elektromanyetik dalgalar iyonlaştırıcı değildirler. Frekansları ,dolayısıyla enerjileri iyonlaştırmaya yetmeyecek kadar düşüktür. Bilimsel araştırmaların büyük bir çoğunluğu da bu frekansların hasara sebebiyet vermediğini göstermiştir.

Aklınıza baz istasyonu altında neden yaşamıyoruz o zaman ? Veya cep telefonunu neden kulaklıkla kullanmamızı öneriyorlar ? gibi sorular gelebilir. Bunun sebebi ise elektromanyetik dalgalara uzun süreli olarak maruz kalmanın hücre içi ısıyı arttırabilecek olmasından dolayıdır. Bu mutasyondan ziyade hücre ölümüne sebebiyet verebilecek bir etken.Tabi bu doza ulaşmak için cep telefonununzu kafanıza bağlayıp 3 ay gezmeniz gerek. Yani yine kanıtlanmış bir hasar yok ancak bilim insanları uzun vadede ne seviyede etki bırakacağını bilmedikleri için daha az maruz kalmayı önermektedirler.

Sonuç olarak bilimi dinlersek, 5G ve pandemi arkasında belirgin bir ilişki olmadığını görebiliriz.

keywords: 5g covid yapar mı , 5g korona yapar mı, 5g mutasyon yapar mı, 5g ve korona