Kargaların Cenaze Töreni

Kargaların Cenaze Töreni

Daha önce hiç ölü bir karga gördünüz mü ? Kuşlar arasında gerek zekası gerekse sosyal becerileri ile öne çıkan kargalar, ölü kargaların ardından insanların cenaze törenlerine benzeyen bir takım davranışlar sergilerler. Yıllar içerisinde “Funeral Of Crows” olarak İngilizce bir deyim haline gelmiş olan, hatta yaratılış efsanesinde bile kendine yer bulan bu fenomeni gelin beraber inceleyelim.

İslam Dininde Cenaze Ve Kargalar

İslam dininin kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim’de Maide suresi 531 de “Nihayet Allah, ona kardeşinin ölmüş cesedini nasıl örtüp gizleyeceğini göstermek için yeri eşeleyen bir karga gönderdi. ”Yazıklar olsun bana! Şu karga kadar olup da kardeşimin cesedini örtmekten âciz miyim ben?“ dedi. Artık pişmanlık duyanlardan olmuştu.” şeklinde, insanların ilk kez ölülerini gömmeyi kargalardan öğrendiğini işaret eden bir ayet bulunur. Adem oğlu Kabil’in kardeşi Habil’i öldürmesi üzerine, İslam’a göre insanlık tarihindeki ilk insan cinayeti ve ölümü gerçekleşmiş olur. Bunun üzerine ilk kez bir insan gömülür.

Kargalar cenaze töreni düzenler mi ?

Teknik olarak anma amaçlı bir cenaze töreni olmasa da, kargalar ölen türdaşlarının etrafına toplanıp çığlıklara benzer sesler çıkarmaya başlarlar. Bir süre sonra da ölüyü terkederler. Bu ritüelin başlıca amacı anma değildir, ölen karganın neden öldüğünü anlayabilmek ve aynı kaderi paylaşmalarına sebebiyet verecek bir tehlike olduğunu diğer kargalara duyurmaktır. Hatta yapılan araştırmalar gösteriyor ki , bu “cenaze töreninin” hemen ardından bölgedeki kargaların tamamı öncesine göre daha temkinli davranmaya başlıyorlar. Ayrıca karga topluluklarında belirgin sosyal statüler olmasa da bazı kargalar için daha çok katılım olan törenler düzenlenirken, bazıları ise diğer kargalar tarafından didikleniyor.


Kargaların Cenaze Töreni

Kargalar Ölülerini Gömer mi ?

Hayır. Şimdiye kadar kargaların ölülerini gömdüğü gözlemlenmemiştir. Kaldı ki bir çift pençe ve kısa bir gaga ile çukur kazmaları da pek mümkün gözükmüyor. Buna rağmen karga ölüleri pek görülmüyor. Sebebi ise , cenaze törenlerinden sonra bazı ölü kargaların diğer kargalar tarafından didiklenmesi ve buna bağlı olarak çevredeki diğer predatörlerin dikkatini daha çok çekmesi sonucu ölü kuşun yenilmesidir. Ayrıca çok nadir olsa da bazen ölü karganın diğerleri tarafından taşındığı da rapor edilmiştir.